Van Santarém naar Parintins, Amazone, Brasil - Reisverslag uit Parintins, Brazilië van CruiseRivieraAmazone - WaarBenJij.nu Van Santarém naar Parintins, Amazone, Brasil - Reisverslag uit Parintins, Brazilië van CruiseRivieraAmazone - WaarBenJij.nu

Van Santarém naar Parintins, Amazone, Brasil

Blijf op de hoogte en volg

06 Januari 2018 | Brazilië, Parintins

Vanmorgen arriveren we bij Parintins en gaan voor anker. We zullen met tenders naar de overkant gebracht worden. Parintins is een stad met ongeveer 100.000 inwoners, gelegen op Tupinambara Island en dat eiland ligt midden in de Amazone. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 7000 vierkante kilometer. De stad werd pas in 1796 ontdekt door de Portugezen en was bevolkt door indianen. De stad is voor vervoer volkomen afhankelijk van de rivier, alles komt en gaat via het water. Zelfs wij moeten wachten op onze beurt om met de tender aan wal te gaan. De stad en haar bevolking staan bekend om hun gastvrijheid, cultuur en natuurlijk het Boi Bumbai festival. Het 3-daagse festival trekt jaarlijks bezoekers uit de hele wereld en is het grootste in het Amazone bekken, het op twee na grootste in Brazilië. Het festival is een mix van Braziliaanse, Europese en Afrikaanse folklore. Het speelt zich af in de hele stad met als hoogtepunt de show in het speciale stadion Bumbódromo. Men is nu met de voorbereiding voor het festival bezig dus daarvan is nog niets te zien, wij mochten wel een kijkje nemen bij de carnavaleske praalwagens van het jaar hiervoor. De poppen en wagens zijn enorm, sommige zie je vanuit de stad overal boven uitsteken. Het festival verdeelt de stad in twee kampen, rood en blauw en net zoals supporters van Ajax en Feijenoord, er geen keuze. Je bent Rood of Blauw. Deze keuze wordt mede bepaald door de plaats of straat, waar je vandaan komt, zelfs hele wijken en straten zijn geschilderd, ofwel rood ofwel blauw. Alles is gebaseerd op een vete tussen twee families, meer dan een eeuw geleden en vertelt het verhaal van de kidnap, dood en wederopstanding van een stier.
Een lang verhaal, maar erg kenmerkend voor deze stad en haar inwoners. De stad zelf oogt als een vriendelijke plattelandsgemeente met parkjes en pleinen en natuurlijk een in de stad dominante kathedraal. Op het moment, dat wij weer aan boord van de tender wilden gaan, zagen we mannen in een bootje bezig met een grote boomstronk. Waarom vraag je je af in een land dat volstaat met grote bomen. De reden is simpel , zelfs voor de lokale bevolking geldt een absoluut kapverbod. Nu valt er, door de stroming en de enorme jaarlijkse stijging van de rivier, regelmatig een boom in de rivier. Als je dat als eerste ziet, mag je, na goedkeuring van een lokale ambtenaar, jouw merk op de boom zetten en mag je hem mee naar huis nemen. Het viel bij onze boomstronk niet mee, hij schoot steeds los.